Pages Menu
Categories Menu

Posted on Jan 6, 2014 in ČLANCI ČLANOVA |

” TITO ZAMENIO BOGA “- kratka priča

 

 Interesantna kratka priča, jednog istinitog događaja iz 1947. godine, koji se dogodio u Sloveniji u jednoj školi.

Ovaj događaj je opisan u knjizi David Martina “David Martin, Ally Betrayed: The Uncensored Story of Tito and Mihailovich”.

I po slobodnom prevodu izgleda ovako:

„U jednoj slovenačkoj školi, učitelj reče učenicima da zatvore oči i da se pomole Bogu za: tablice, olovke i sveske. Kao i u drugim zemljama i u Jugoslaviji je u tom vremenu to  bila retkost. Učenici poslušno zatvoriše oči, pomoliše se Bogu i kad su  posle molitve otvorili oči,na njihovo razočarenje  ničeg od toga , zašta su molili Boga da im da, nije bilo u učionici.

Učitelj poziva decu, da još jednom zatvore oči i umesto da se mole Bogu, da se mole drugu Titu za iste stvari. Deca učiniše što im je učitelj rekao i kad su otvorili oči, sve to zašta su se  molili , odjenom se stvorilo u jednoj velikoj kutiji na učiteljskom stolu.

Tada se učitelj obraća deci:

Ovo vam dokazuje da dragi Bog nema moć, da vam pomogne. Sve što mi imamo i što ćemo imamati dugujemo našem maršalu Titu“.

Možda neće svako ovaj istiniti događaj da smatra kao nešto posebno i važno. Ali pitamo se koliko takvih učitelja i takvih deca su promenili odnos prema Bogu, i Njega zamenili za Tita, kao „boga“?

A možda nam ova kratka priča kazuje, da je  bratoubilačkom ratu predhodio “bogoborački” rat?