Pages Menu
Categories Menu

Posted on Jul 18, 2017 in AKTIVNOSTI |

Sedamdeset i prvi pomen đeneralu Dragoljubu Draži Mihailoviću

 

I ovaj sedamdeset i prvi pomen đeneralu Dragoljubu Draži Mihailoviću,17. jula 2017.  i njegovim vernim saborcima, čiji se grobovi znaju i kao Njegov ne znaju, održali smo u domu za intezivnu negu kojoj je podložena naša predsednica UBKJV“DM“ Zemaljske Uprave za Nemačku, Ruža Jovanović poslednji veteran Udruženja. Nezamislivo bi bilo da se pomen bez njenog prisustva, dok je još među nama bez nje obavi. Svaki pomen đeneralu Draži, njegovom ustanku i njegovim saborcima je sećanje na sve. A, sećanjem oni žive sa nama, zaboravom umiru. Svakom emigrantu i članu UBKJV“DM“, predata je i svetla dužnost, održavanja pomena, a ne samo iz pobuda vođenim raspoloženjem.

 

Izdvojićemo nekoliko rečenica iz besede Sv. vladike Nikolaja Velimirovića o Draži Mihailoviću u Čikagu 1954.

 

„Zato će pravična istorija staviti njega na ravno sa kosovskim vitezima, kako njega, tako i svu njegovu izginulu vojsku, sve njegove hrabre vojvode, barjaktare, kapetane i ratnike. Jer, svi oni sa svojim vođom ostvariše onu ljubav koju Hristos naziva najvećom, položivši život za narod svoj, isto kao i veliki Knez na Kosovu sa svojom krstonosnom vojskom i Karađorđe sa svojim ustanicima. Uvek i za uvek ista vojska, isti narod, ista načela.
Narod koji u strahovitom mraku robovanja i stradanja, izdiže iz svoje sredine velike ljude, velike po ljubavi, pravednosti i hrabrosti, koji mu svetli u noći, dalek je od propasti a blizak vaskrsenju, većoj slavi i punijem životu takve ljude, mnoge i mnoge, na čelu sa Dražom Mihailovićem, darovao je Bog Srbima u ovoj mučeničkoj generaciji.

Da se radujemo i veselimo s blagodarnošću Svevišnjem. Jer, dok su kod nekih drugih naroda u prošlom svetskom ratu vođi bili krvoloci i strvinari, nemoralni zločinci kakve sunce nije videlo od postanka sveta, dotle su vođi srpskog naroda, na čelu sa Dražom, bili ljudi bogoljubivi, pravdoljubivi i narodoljubivi.
Imena onih prvih na Nebu se neće spomenuti, a u istoriji sveta spominjaće se s odvratnošću i prokletstvom: dok će imena onih drugih na Nebu biti pesma besmrtnih duhova, a na zemlji slava i pohvala pokolenja i pokolenja.

Draža Mihailović bio je legendarna ličnost i za vreme svoga života, no njegova mučenička smrt stvorila je oko njegovog imena oreol svetog ratnika. S vremenom taj će oreol bivati sve svetliji, a ime Dražino sve slavnije. A koji se zovu Dražini, neka podražavaju Dražu.

Bog da mu daruje večni život u sjaju Nebeske Srbije! Amin, Bože, daj! Slava mu!“.

Beseda vladike Nikolaja Velimirovića o Draži Mihailoviću u Čikagu 1954.