Pages Menu
Categories Menu

Posted on Dec 8, 2014 in AKTIVNOSTI |

Podsetnik-Niška deklaracija

 

Podsetnik na događaj 7. decembra 1914. godine.

Niška dekleracija je imala veoma značajan uticaj i na još do dan danas, postojanje našeg Udruženja Boraca Kraljevske Jugoslovenske Vojske „Draža Mihailović“, ako se nebi moglo reći, da je dekleracija i kamen temeljac cilja i svega što se posle nje izdogađalo, na putu ka tom cilju.

Taj još onda postavljen cilj, nastavio je i naš neumrli đeneral Dragoljub Draža Mihailović kao i njegov zamenik đeneral Miodrag Damjanović koji je osnovao Udruženje i kroz njega nastavio put ka tome cilju.

Sve još preživele borce veterane kao i njihove sledbenike vezuje isti cilj i odanost Njegovom Veličanstvu Kralju Petru II. Vrhovnom komandantu koji je do kraja ostao i sam odan tom cilju.

Ovaj podsetnik treba da nas poseti, od donošenja dekleracije, na sve žrtve i događaje proistekle iz puta ka tom cilju.

Osuditi Kraljevinu Jugoslaviju znači i osuditi sve žrtve koje su svoju dušu položili na putu za ostvarenje tog cilja.

Niška deklaracija

 

Isečci  iz Vikipedije, slobodne enciklopedije

Kraljevina Srbija je prva u Prvom svetskom ratu objavila svoje ratne ciljeve. To je učinjeno 7. decembra 1914. godine na zasedanju u Nišu, u formi Vladine izjave koju je prihvatila Narodna skupština. Izjava za koju se kasnije odomaćio naziv Niška deklaracija, glasi ovako:

“… Uverena u rešenost celog srpskog naroda da istraje u svetoj borbi za odbranu svoga ognjišta i svoje slobode, vlada Kraljevine smatra kao svoj najglavniji i u ovim sudbonosnim trenucima jedini zadatak, da obezbedi uspešan svršetak ovog velikog vojevanja koje je, u trenutku kad je započeto, postalo ujedno borbom za oslobođenje i ujedinjenje sve naše neslobodne braće Srba, Hrvata i Slovenaca. Sjajni uspeh koji ima da kruniše ovo vojevanje, iskupiće obilato krvave žrtve koje današnji srpski naraštaj podnosi. U toj borbi srpski narod nema izbora, jer se između života i smrti ne bira. On je na nju prinuđen i vodiće je sa onakvom istom nesalomljivom energijom i s kakvom se pre sto godina borio za svoj vaskrs iz Kosovske grobnice “.