Pages Menu
Categories Menu

Posted on Dec 11, 2013 in Naredbe-Zapisnici-Pisma iz 1947 i 48.godine |

Poštovani gospodine đenerale Dučić-đen.Damjanoviću 1.maj 1948.

 

Poštovani gospodine đenerale- Dučić-đeneralu Damjanoviću 1.maja 1948.

Izvinite što sam zakasnio sa odgovorom na Vaše ranije pismo. Hteo sam da ispitam stvar sa protom g. Brkićem, o kojoj ste pisali. Nas je ta stvar neprijatno dirnula. Molim Vas da verujete da to nije mišljenje moje niti mišljenje mojih drugova iz Centralnog Odbora. Prota Brkić tvrdi da on nije nikada to kazao uredniku „Sloge”, ali kaže da je govorio uopšte o nepravilnoj podeli pomoći među izbeglicama. Ja Vas uveravam da smo mi bili potpuno zadovoljni sa Vašim radom i pomoći koju ste nam ukazali oko zbrinjavanja srpske sirotinje. Ako smatrate za potrebno, ja bih tražio od prote g. Brkića da Vam napiše pismo i da demantuje navode urednika „Sloge”.

Sa našim izbeglicama u Evropi smo u stalnoj vezi. Smatramo da ste vrlo dobro učinili što ste okuraživali odlazak izbeglica u Englesku. Ko hoće da radi daće mu se mogućnost da radi, zarađuje i živi. Iz vesti koje imamo od njih, vidimo da su zadovoljni. Mi sa svoje strane radimo da se otvore vrata Amerike za izbeglice i izgledi su da će uskoro biti rezultata. Najteži problem prestavljaju starci, deca i žene i sa tim problemom će se trebati više pozabaviti.

Niste nam ništa javili o Vašoj ličnoj situaciji. Mi smo obavešteni da Vam preti opasnost predavanja Titu. Mi smo odmah protestovali kod američkih vlasti i tražili da Vas zaštite. To isto čini i Srpski Narodni Centralni Komitet i činićemo i dalje sve da se spreči ta zločinačka rabota. Molim Vas da nas obaveštavate o daljem razvoju situacije po Vašem ličnom pitanju da bi mogli na vreme preduzeti potrebne korake.

Molim Vas da i ovom prilikom, dragi gospodine đenerale, primite moje bratske pozdrave i izraze moga srdačnog poštovanja, 1. maj 1948.

Vaš Mihailo Dučić