Posted on Dec 23, 2015 in АКТИВНОСТИ |

Удружење БКЈВ”ДМ” прославило своју Крсну Славу Светог Николу 2015.године

Као и сваке године, Удружење Бораца Краљевске Југословенске Војске “Драгољуб Михаиловић” Земаљска Управа за Немачку, свечано је прославило своју Крсну Славу Светог Николу, 6/ 19. децембра 2015. године

После Свете Литургије, приређен је свечани ручак, после кога је домаћин славе Ружа Јовановић (95) председник УБКЈВ“ДМ“ Земаљске Управе за Немачку, одржала кратак али веома дубоко смисаони говор. Говор је почела Чичиним речима:

„Домовина се не носи на ђоновима ципела“.

Још увек са емигрантским-избегличким статусом, и одана заклетви датој свом Краљу, није добровољно напустила своју Отаџбину ради печалбарења и уживања бољег материјалног стандарда, већ принудом режима и заједнице која није хтела Краља и Краљевину. Она увиђа да је оно што је било старо полако почиње да постаје ново и да се Срби полако буде, и дала нам је свима савет, да у данашњем бурном времену лажних учитеља и тумача, треба да слушамо глас срца, који је увек свимa њима у свим искушењима, био поуздан верни саветник. Нагласила је:“ Наш покрет и устанак је чист као суза и како народ каже „треба га чувати као мало воде на длану“.

Њен говор је садржао савете и значај једног таквог удружења где дише „Еболски Дух“.

„Удружени ћемо само да поднесемо сва искушења, удружени смо јачи и слободнији и пребродићемо све буре, а као појединци смо слаби и изгубљени. Удружени смо делили сву незампаћену муку, светског и грађанског рата, издржали смо све то, јер нисмо допуштали другима да нас обмане и наговоре, да поступимо против убеђења нашег срца. Удружени ђемо остати заједно и после телесне смрти. Наша деца треба да послуже будућности, као што смо и ми могли да послужимо нашим родитељима. Не смете да заборавите, да ако кажете да сте Срби а да не морате ништа да чините за Србство, свако колико ко може, је лаж и не смете то да дозволите себи. Свако ко каже да нема везе са Србством, а Србин је, пропада и губи се као непознат“.

Кажу да непријатељ никад не спава. Сведоци смо да под именом и Србства и Чиче, данас ти исти чине не само оно што није својствено ни Србству ни Чичи, већ покушавају да прогласе и изједначе Чичу, са оним против кога се он борио, устанак покренуо и мученичком смрћу окончао. Верујемо, да је вера Чиче и свих његових сабораца у Бога, била та вера која је најбоља за Србство. Мудар је Бог и не да се преварити па каже: „По делима њиховим ће те их познати“.

На крају говора сетра Ружа се захвалила свим присутнима а посебно свим вредним домаћицама које су јој помогле у припреми свечаног ручка, који је ове године за њу био један од најбољих. Напоменула је да не зна зашто, али ове године ова слава је за њу једна од најлепших. Завршила је говор са речима.“ Да није Чиче било, Србство би се у црно завило, да није било Чиче не би се ни чуло да су Срби живи“.

Прослављањем Крсне Славе, која је била и  Крсно Име нашег ђенерала Драгољуба Драже, и палењем  Славске воштанице нашег великог покојника, коју нема више ко у његовом дому да припали, освежила се успомена на нашег неумрлог Чичу.
Домаћин славе за следећу годину ће бити Момчило Билић са породицом, кога је сестра Ружа предложила, а он се радо те свете дужности прихватио.